10.04.2019

5 razloga zašto odabrati Poreč za kupnju nekretnine

1. Prekrasan grad

(slika preuzeta sa https://www.myporec.com)

Poreč je grad star skoro dvije tisuće godina smješten na zapadnoj obali poluotoka Istre. Bajkoviti Stari Grad sagrađen je u antičko vrijeme te je dom Eufrazijevoj bazilici iz šestog stoljeća. Osim kulturnog značenja, ovaj drugi najveći istarski grad ima 37 kilometara obale koje su u velikom dijelu uređene plaže. S jedne strane mirno mjesto s malo stanovnika, a s druge strane turističko središte koje privlači posjetioce iz cijelog svijeta. U Poreču će za sebe ponešto pronaći svi – djeca, mladi i oni stariji, oni koji traže mir na zabačenoj plaži izvan grada ili oni koji traže nezaboravne noćne provode. Poreč je dobro povezan i blizu ostalim istarskim gradovima pa posjetioci i stanovnici imaju priliku istraživati obližnja mjesta, plaže i vinske ceste. 

2. Razvijeno gospodarstvo

(slika preuzeta sa https://www.myporec.com)

Poreč ima dugogodišnju tradiciju i razvijenu turističku industriju. Za stanovnike Poreča to znači da tokom zimskih mjeseci mogu uživati u mirnoj gradskoj atmosferi, dok se tokom ljeta grad pretvara u životno mjesto prepuno sunca, mora i zabave. Zbog velikog broja posjetitelja i razvijenog turizma, stanovnici uvijek mogu ostvariti dodatnu zaradu sezonskim poslovima ili iznajmljivanjem apartmana. Razvijenost jedinica lokalne samouprave svake tri godine mjeri Ministarstvo regionalnog razvija i fondova Europske unije te je Poreč 2018. godine svrstan u najvišu skupinu jedinica po razvijenosti što znači da se Grad nalazi u 12,5 % najrazvijeniji gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Osim hrvatskog u Poreču se priča i talijanski, a većina stanovnika se dobro služi engleskim jezikom.  

3. Ugodan obiteljski život

(slika preuzeta sa https://www.myporec.com)

Poreč je idealan grad za obiteljski život s djecom. Grad je siguran, a većina sadržaja dostupna je hodajući pješice. Čak i ako se odlučite za život u nekom od porečkih predgrađa, nećete previše gubiti vremena na prijevoz jer su ceste dobre i nema prometnih gužvi. Nedavno je izgrađena druga osnovna škola, a mladima je dostupno bavljenje mnogim sportovima, glazbom i drugim izvanškolskim aktivnostima. U Poreču srednjoškolci i studenti imaju priliku raditi tokom ljetnih mjeseci čime ostvaruju vlastitu zaradu te razvijaju radne navike. Kontakt s turistima koji dolaze iz drugih zemalja mladima otvara horizonte i priprema ih na internacionalno okruženje u kojem će se kasnije u životu susresti više nego bilo koje generacije do sada. Poreč ima i aktivnu zajednicu umirovljenika koji se druže na plesovima, večerama ili igrajući boće.

4. 0% prireza

(slika preuzeta sa https://www.myporec.com)

Prirez porezu na dohodak je davanje lokalnoj jedinici samouprave (općini ili gradu) koje plaća pojedinac izdvajanjem iz svoje plaće. Prirez se naplaćuje mjesečno, a obračunava se kao postotak na već utvrđeni porez na dohodak. Visinu prireza određuje grad/općina. Najveću stopu prireza ima Zagreb – 18%, a slijede ga Rijeka i Split s 15%. Iako Poreč s obzirom na svoju veličinu ima pravo ubirati prirez do 12%, stopa prireza iznosi 0%. Time svaka obitelj ostvaruje godišnju uštedu koja – zavisno o visini plaća – iznosi nekoliko tisuća kuna. 

5. Vrijednost nekretnina

(slika preuzeta sa https://www.myporec.com)

Kupnja nekretnine u Poreču dobra je investicija zbog konstantnog rasta vrijednosti. Tržište nekretnina u Istri bilježi konstantan rast koji je u zadnjih nekoliko godina sve više izražen nakon oporavka od gospodarske krize 2008. godine. Zbog velike potražnje, cijene nekretnina rastu zdravom stopom što će svakako vrijediti i u nadolazećim godinama. Stanovi, obiteljske kuće, vile s bazenom i poslovni prostori – u Poreču ne gubi vrijednost.