27.06.2019

Zašto angažirati agenta za nekretnine?

Zašto angažirati agenta za nekretnine?

Kod kupnje ili prodaje nekretnine, često si postavljamo pitanje  treba li angažirati agenciju ili ne. I dok kupoprodaja nekretnine bez agencije može izgledati kao dobra odluka, u nastavku Vam donosimo razloge zbog čega je i u kojim situacijama posebno bitno angažirati agenta za nekretnine:
 

1. Pravna sigurnost

Budući da je za većinu kupaca i prodavatelja nekretnina najvrjednija imovina koju imaju, odnosno koju će kupiti ili prodati, važno je da se stranke osjećaju sigurno te da posao obavljaju sa minimalnim rizikom. Ovo je najvažnija prednost angažiranja agencije za nekretnine – agenti se brinu da sve strane posla koji se sklapa budu pravno zaštićene, a dobar agent će uvijek upozoriti na očitu nepravilnost ili rizik. Također, agenti za nekretnine poznaju najbolje stručnjake u svom polju – odvjetnike, javne bilježnike, arhitekte, građevinare itd. – te mogu uputiti stranke da se njima obrate za dodatno savjetovanje i jednostavniji proces kupoprodaje.
 

2. Štedi novac

Agent za nekretnine ima iskustva u formiranju realnih tržišnih cijena. Ako za svoju nekretninu prodavatelj traži nerealno visoku ili pak prenisku cijenu, agent će upozoriti da je potrebna korekcija kako bi se formulirala realna cijena. Time će se spriječiti situacija da prodavatelj proda imovinu po preniskoj cijeni, čime je moguće izgubiti puno više novaca od provizije agencije. Također, spriječit će se situacija da nekretnina bude godinama na tržištu zbog nerealno visoke cijene (osim ako je to zaista želja prodavatelja). Agenti također savjetuju kupce o tome ima li neka nekretnina realnu, visoku ili atraktivnu cijenu te može li se o traženoj cijeni pregovarati.
 

3. Štedi vrijeme

Bilo da se radi o prodaji ili kupnji nekretnine, agent će Vam uštediti vrijeme. Prodavatelji ne moraju prekidati svoju svakodnevnicu kako bi odgovarali na pozive, dogovarali i pokazivali nekretninu potencijalnim kupcima, dok kupci mogu iskoristiti agentovo poznavanje trenutne ponude na tržištu kako bi brzo saznali postoji li nekretnina koja odgovara njihovim zahtjevima i budžetu. Također, ako se pojavi neko pravno ili praktično pitanje vezano za kupoprodaju ili samu nekretninu, od iskusnog agenta mogu brzo saznati odgovor, umjesto da provedu vrijeme istraživajući temu i tražeći odgovore na nepouzdanim izvorima.
 

4. Rješavanje problema

Ako na nekretnini postoji neki problem, ili se pojavi nesporazum između kupca i prodavatelja, agent je tu da primjeni svoje iskustvo i znanje kako bi se problem što prije i što lakše riješio, a kupoprodaja uspješno obavila. Zapanjujuće je koliko poslova može propasti zbog sitnih nesporazuma ili percepcije jedne strane da je nešto problematično, a zapravo je pravilno i uobičajeno. Agentu za nekretnine u interesu je da se kupoprodaja uspješno završi sa svim zadovoljnim stranama, a dobar agent će primijeniti svoje znanje i vještine da smiri situacije te razjasni nedoumice i pitanja koje stranaka može imati. Stranke se ponekad postave kao suprotstavljene strane u poslu kojeg obavljaju, a agent je taj koji ne gubi iz vida kupac i prodavatelj imaju zajednički interes – sklopiti posao po fer uvjetima u interesu svih strana.
 

5. Buduće savjetovanje

Nakon završenog posla, vaša agencija ostaje referentna točka za bilo kakva pitanja vezana uz tržište ili vašu nekretninu. Ovo je pogotovo bitno strancima koji nemaju lokalnih kontakata prije i nakon kupnje vikendice ili preseljenja u novo mjesto.

(slika preuzeta sa https://rdcnewscdn.realtor.com/wp-content/uploads/2018/02/real-estate-investors-teamup-628x354.jpg)